Sírni bárki, bármiért tud…

Sírni bárki, bármiért tud…

Iskolaéretlenül érkező gyermekeknek túl sokat és nem elég alaposan tanítunk, miközben az általános iskola már rég nem nevelési intézmény, miközben neveletlen szülők neveletlen gyermekeit kellene tanítani. A gyakorló órák már csak emlékeinkben élnek. Rohamosan nő a tanulási nehézséggel küzdő gyermekek aránya. 2014-ben elérte a 10 %-ot. A legújabb törvényi módosítások szerint, a korábban maximum 3-mal ellentétben – ésszerű létszám – egyszerre 6 gyermeket is kihozhatok fejlesztésre. Ha a 45 percet 6 felé osztom, egy gyermeknek csupán 7 perc jut belőlem, bármilyen szuperül is differenciálok. Ilyen feltételek mellett nem fogják a gyermekek megkapni a heti két fejlesztő órát.

A pedagógiai asszisztenciát megnyirbálták, majd egy tollvonással egyszerűen eltörölték.

…észt osztani is…

.A pedagógusok létbizonytalanságban élnek, magányosak, kiégettek. Az egyetemek, főiskolák nem tanítják meg nekik, mit kezdjenek egy magatartás-, vagy tanulási problémás gyermekkel, pedig minden osztályba jut ilyenből legalább három.

A „briliáns” pedagógus-értékelési rendszernek “hála”, sokunk pályaelhagyóvá válik, de a 30 %-os alkalmatlansággal mit sem tud kezdeni a kormány, nem is biztos, hogy akar.

A valódi megoldás

Én csupán egy fecske vagyok, de sok fecske…?!

A legfőbb hiba „fentről” várni a megoldás kulcsát, miközben már rég nálunk van!

 

Egy fecske…

Keress lelkes társakat a saját munkahelyeden! Olyanokat, akik tudják, a változtatás nem csak jogunk, de kötelességünk is! Ne félj kérdezni, örülj, ha kérdeznek tőled! A takarítónőtől és a gyermektől se szégyen kérdezni. Nem leszünk kevesebbek attól, ha beismerjük a tévedésünket. Együtt kell változtatnunk. Hogy min?

Kulcs, de csak úgy, hogy élhető maradjon az életed…

Hol kezdjük? A tanmeneteknél, tankönyveknél!  Jelölj!  B: Betonbiztos (szánd rá a rendelkezésre álló idő 2/3-át), Á: általános tudás (a rendelkezésre álló idő 1/3-át kívánja) + : Amit felsőben úgyis tanulnak (pl. algebra, arányosság, valószínűség, törtek…), alsóban hagyd!!! Tehetséget gondozhatsz vele.

Mi kell egy alsós gyermeknek? Biztos számtani, szövegértési, írási alap. DE biztos legyen ám! (pl. a teljes szorzótábla tudása összevissza kikérdezve 2 perc alatt, fejszámolás, becslés… minden gyereknek!)  A többit hagyd meg a zsenijeidnek! Úgy és annyit taníts, hogy korrepetálnod ne kelljen!  Például várd meg, hogy a piramis pálya (motoneuron) myelinizációja befejeződjön, és csak azután taníts írni – a Meixner olvasás-írás tanítási módszer ilyen…Gondozz tehetséget!

Mi kell még?

Ismerd meg legfőbb partnereidet! De alaposan ám! Nem elég pontosan, tételesen tudni, hogy kis tanítványod mit nem tud, a mélyére kell hatolnod, miért nem tudja! „Mondd hangosan, hogy hogyan gondolkodsz!” Rossz hír! Ezt csak a táblánál lehet, egyenként. No ezért is kell a 2/3 idő!

Mi nincs, de kell?

Nem tanítunk tanulni. Hát taníts! („Mondatonként mond vissza, ragaszd össze és mondd újra! Készíts gondolattérképet!….”)

Nem tanítunk tanulást szervezni. Tanítsuk meg a használható leckefüzet vezetést, időzítést, időbeosztást! Hogy nekünk nem kell? De a felsősöknek kelleni fog!

Szabály:

 Olyat nem adunk fel házi feladatnak, amiről nem győződtünk meg teljes bizonyossággal, hogy minden gyermek képes lesz önállóan megcsinálni! Ha nem tudunk meggyőződni erről, örülünk minden sikeres megoldásnak! Ez számunkra jelzés, hogy még mindig gyakorolnunk kell, hogy tovább kell keresnünk, mit nem tud pontosan és miért nem tudja.

Hogy ez nem a te dolgod?

Az lehet, de attól még a te bajod, és jelen állás szerint egyedül neked lesz rá időd és lehetőséged. Ugye nem a „kipipálósok” („Én mindent megtanítottam, a gyerek a hülye”) táborába tartozol? Mert, ha igen, akkor ne is olvass tovább!

A pedagógusok kiégésének vizsgálati eredményei szerint jóval nagyobb %-ban égnek ki azok a kollégák, akik dokumentáltan nem tanulási nehézséggel küzdő gyermekekkel foglalkoznak.

A fejlesztő pedagógus azért nem tud majd eleget segíteni, mert ellehetetlenítették. Lásd fent, és itt a szükséges és elégséges segítségről beszélek.  A szülő képtelen, vagy nem ér rá. Se miniszter, se miniszterelnök nem fogja helyetted megcsinálni. A márciusi ifjak helyett sem állt oda senki.

Csak te maradtál!

Csak te maradtál, és csak ti maradtatok egyedül vagy együtt, Kedves Társam, Társaim, kedves Egy Fecske vagy egy sem!

Tudnod kell, hogy az alsó tagozat és a matematika egyes szegmenseinek kiemelése csupán a szemléletesség és a tömörítés kedvéért történt. Minden tagozaton és minden tantárgyból meg kell tenni mindezt.

Végül

A jó pedagógusnak és a jó iskolának nem kell reklám! A jó iskola pedig az, amelyikben minden odajáró gyermek boldog, és okosnak érzi magát, mert egyébként az is! Egy kicsi csiszolatlan gyémánt.

Hompoth Csilla

FacebookTwitterGoogle+Megosztás

Leave a Reply